Salsa z pomidorów i oleju z awokado

  28.07.2014

Salsa z pomidorów to prosty pomysł na zmianę typowych kanapek w coś 'innego'. Dzięki temu, że pomidory w tym okresie są najpyszniejsze możemy spokojnie wypróbować tego przepisy z całą rodziną lub ze znajomymi na grillu czy przy kolacji. Olej z awokado doda całości pysznego smaku i znakomitego aromatu, dzięki czemu całość zachwyci wszystkich. Zapraszamy!  

Salsa z pomidorów i oleju z awokado

Salsa z pomidorów i oleju z awokado

Składniki

  • 3 pomidory malinowe
  • 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju z awokado, ja użyłam oleju Oleofarm
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 1/2 papryczki chili bez pestek
  • pęczek kolendry
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie na dużej desce obrać je i posiekać w drobną kostkę, odlać sok zebrany na desce, a posiekane pomidory przełożyć do dużej miski.
  2. Papryczkę chili posiekać w bardzo drobną pastę razem z kolendrą i dodać do pomidorów wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce i jeść na ulubionym pieczywie, grzankach lub tortillach.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kuliarnego Jadłonomia

Autor: Jadłonomia

Dodaj komentarz

 (z http://)