Sałatka ziemniaczana z jabłkiem

  08.04.2016

  Każdy kraj ma swoją własną, narodową sałatkę z ziemniaków. Niemcy przygotowują ją z kartofli, cebuli, ogórków kiszonych i mnóstwa majonezu; czasem dodając jeszcze ugotowane jajka oraz odrobinę pietruszki. Rosjanie łączą ugotowane ziemniaki z burakami, kiszonymi ogórkami i groszkiem, a wszystko polewają gęstym, śmietanowo – majonezowym sosem. Czesi kompromisowo dodają do ziemniaków zarówno cebulę, jak i groszek, ale zamiast buraków wybierają jajka i dodatek słodkiej, ugotowanej marchewki. Połączenie majonezu i ziemniaków to też ulubiony mariaż Koreańczyków, którzy często na przystawkę podają gamja salad, czyli ziemniaki roztarte z jajkami i majonezem na idealnie gładki mus, wymieszany z chrupiącymi, świeżymi ogórkami. Można jeszcze długo porównywać poszczególne tradycje ziemniaczane, ale teraz czas na propozycje autorki bloga kulinarnego Jadłonomia! Zapraszamy!

Sałatka ziemniaczana z jabłkiem

Składniki

  • 500 g ziemniaków, najlepiej młodych i małych
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1/2 cebuli
  • mały pęczek szczypiorku

Sos:

  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Instrukcja

  • W garnku zagotować wodę z czubatą łyżeczką soli. Ziemniaki wyszorować – nie obierać i nie kroić.
  • Następnie włożyć do wrzątku i w zależności od wielkości gotować przez około 12 – 20 minut czyli do momentu, kiedy będą al dente.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć na dużą tacę albo deskę do krojenia, delikatnie pokroić na ćwiartki i pozostawić do wystygnięcia.
  • W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i skropić octem, aby nie sczerniało. Szczypior posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kiedy ziemniaki będą wystudzone przełożyć je do dużej miski, dodać jabłko, cebulkę, szczypior oraz sos i wszystko delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

    Autor: Marta Dymka

    Dodaj komentarz

     (z http://)