Sałatka z truskawkami i szparagami

  19.05.2014

Co prawda jeszcze nie rozpoczął się sezon na nasze truskawki ale spokojnie można już odnaleźć w sklepach czy na bazarkach hiszpańskie duże i soczyste zamienniki. Do tego dodane zielone szparagi - czyli warzywo tego miesiąca - oraz rukola i mozzarella. Tym sposobem tworzymy pyszną, wiosenną sałatkę, która zdecydowanie doda kolorów ostatnio raczej markotnej pogodzie za oknem. Zapraszamy!

Sałatka z truskawkami i szparagami

Sałatka z rukolą - mozzarella

Składniki na 2-4 osoby

  • 10 dojrzałych truskawek
  • 8 kulek sera mozarella lub jedna duża kulka
  • 4 orzechy włoskie
  • 8 orzechów laskowych
  • skórka z ½ cytryny
  • 4 listki świeżej mięty
  • 4 zielone szparagi
  • 200 g rukoli

Dressing

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu, syropu z agawy lub klonowego
  • sól morska do smaku

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie truskawki i osusz. Odetnij szypułki. Połowę truskawek potnij na 4, a resztę na 2 części.
  2. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałą końcówkę. Odetnij szczyty, a resztę ponacinaj wzdłuż obieraczką do warzyw, tak aby powstały cienkie zwinięte spiralnie paski.
  3. Kuleczki mozarelli zamarynuj przez chwilę z oliwą z oliwek, skórką utartą z cytryny i świeżą miętą.
  4. Wymieszaj dokładnie w miseczce lub szczelnie zamkniętym słoiku wszystkie składniki dressingu i dopraw solą morską do smaku. Posmakuj. Dressing powinien być o lekko kwaskowatym posmaku octu balsamicznego.
  5. Na półmisku rozłóż umytą i wysuszoną rukolę. Dodaj truskawki, pocięte orzechy, kuleczki serka mozarella i szparagi. Skrop wszystko dressingiem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj zdrowo

Autor: Marek Zaremba

Sałatka z rukolą i truskawkami

Dodaj komentarz

 (z http://)