Sałatka z ryżem, tofu i ananasem

  28.12.2016

Idealna propozycja na nadchodzącą imprezę sylwestrową, sałatka z ryżem, tofu i ananasem, czyli wegetariańska wersja typowej sałatki z ryżem i kurczakiem. W przygotowaniu pomógł wyjątkowo wytrzymały nóż Zwilling. Nie czekaj długo, tylko testuj czy będzie to nowe danie goszczące w sobotnią noc na Twoim stole!

Sałatka z ryżem, tofu i ananasem

Składniki

  • ok 1 szklanki ugotowanego ryżu,
  • kilka plastrów ananasa (ilość zależy od tego czy chcemy żeby sałatka była bardziej słodka) - świeżego lub z puszki,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1 tofu wędzone,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • ew. 3 łyżki groszku,
  • majonez - ilość jaka nas satysfakcjonuje - jedni lubią bardziej mokre sałatki inni mniej,
  • sól, pieprz.

Instrukcja

Tofu kroimy w kostkę i smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką (ja używam tej indukcyjnej Alta Cuccina - Ballarini) do zbrązowienia, odstawiamy do ostygnięcia.. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w cienkie piórka – ostatnio w mojej kuchni pojawił się nowy pomocnik który bardzo ułatwia mi krojenie – nóż Zwilling. W misce mieszamy ryż (ugotowany na sypko), cebulę, kukurydzę, ananasa, groszek i tofu, dodajemy majonez, trochę pieprzu, delikatnie mieszamy, próbujemy, gdy potrzeba dosmaczamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po odstawieniu na jakiś czas, aż smaki się przegryzą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)