Sałatka z Quinoa, cieciorką i orzechami pekan

  01.07.2014

Co najbardziej sprawdza się do jedzenia w czasie letnich upałów? Zdecydowanie sałatki! Spokojnie można dobierać i te orzeźwiające składniki ale i te, które dodadzą nam siły i będą pełnowartościowe. Właśnie dlatego zapraszamy do wypróbowania niesamowitej sałatki z quinoa, cieciorką i orzechami pekan ale i z granatem, ogórkiem i rzodkiewką - mikstura idealna. Zapraszamy!

Sałatka z Quinoa, cieciorką i orzechami pekan

SAŁATKA Z QUINOA, CIECIORKĄ I ORZECHAMI PEKAN

Składniki

  • 1 1/2 kubki kaszy quinoa
  • 1 kubek ugotowanej cieciorki
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewkowi
  • 1/2 kubka orzechów pekan
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. Cieciorkę namocz na noc w wodzie, a następnie ugotuj do miękkości. Możesz użyć cieciorki z puszki.
  2. Kasze umieść na sicie i opłucz pod małym strumieniem wody. Opłukaną komosę ugotuj w rondlu w proporcji 2 części wody na 1 część kaszy. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Następnie schłodź i przesyp do miski.
  3. Ogórka umyj i pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz możesz go obrać i usunąć gniazda nasienne. W tedy ogórek nie będzie puszczać tak wiele wody.
  4. Rzodkiewkę umyj i pokrój w kostkę. Razem z ogórkiem przenieś do miski.
  5. Dodaj orzechy pekan, rozerwij granat i dodaj soczyste pestki i sok z cytryny.
  6. Wymieszaj i dodaj soli i pieprzu ziołowego do smaku.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego wegannerd.

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)