Sałatka z pęczakiem, brukselką i granatem

  07.12.2013

Dzisiejszy przepis to kopalnia zdrowia! Doskonała propozycja na pożywną i zarazem zdrową, sycącą kolację lub późny obiad po aktywnym dniu. Zapraszamy!

Sałatka z pęczakiem, brukselką i granatem

Sałatka z pęczakiem, brukselką i granatem

Składniki

Sałatka

  • 1 szklanka pęczaku lub kaszy perłowej
  • 6-8 brukselek
  • kiełki rzodkiewki
  • ¼ szklanki owocu granatu
  • ¼ szklanki orzechów laskowych
  • 1 mała marchewka
  • ¼ szklanki sok pomarańczowego
  • plasterek cytryny

Dressing

  • ¼ szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka łagodnej musztardy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • sól morska

Instrukcja

  1. Wypłucz dokładnie i ugotuj pęczak według sposobu przygotowania na opakowaniu. Możesz go dzień wcześniej namoczyć. Po ugotowaniu pęczak nie powinien być zbyt twardy ani rozgotowany. Do gotowania możesz dodać liść laurowy i ząbek czosnku w łupinie. Dodaj trochę soli na początku i dopraw później solą po ugotowaniu. Pamiętaj, że połączysz pęczak w sałatce z aromatycznym dressingiem, więc nie używaj zbyt dużo soli.
  2. Brukselkę umyj i odetnij twardą końcówkę, aby łatwo rozłożyć jej pojedyncze listki. Umieść je w garnku do gotowania na parze. Do wody dodaj sok pomarańczowy i plasterek cytryny. Gotuj przez 2-4 minuty na średnim ogniu. Zdejmij i odstaw.
  3. Do słoika dodaj wszystkie składniki na dressing. Dokładnie zakręć i energicznie wymieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Możesz również przygotować dressing w miseczce.
  4. Do salaterki dodaj pęczak, brukselkę, orzechy laskowe (możesz je wcześniej uprażyć) owoce granatu, kiełki oraz marchewkę i skrop wszystko dressingiem. Wymieszaj wszystko delikatnie przed serwowaniem na talerze.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)