Sałatka z owczym serkiem, orzechem laskowym i soczewicą

  13.05.2014

Wiosna to czas kiedy nasz organizm już nie potrzebuje odżywiania jak w okresie zimowym. Szczególnie dotyczy to mięsa, które możemy teraz zastąpić innym wysokobiałkowym produktem. Wiosna to również dobry moment, aby do naszej diety włączyć więcej produktów surowych. Pełna białka odżywcza sałatka z czarną soczewicą i owczym serem na czele, będzie najkrótszą drogą, aby tak się stało. Ser owczy ma z wszystkich serów najwięcej zarówno białka oraz tłuszczu. Ekologiczny owczy ser, to również wielka uczta dla każdego konesera jego specyficznego smaku.

Sałatka z owczym serkiem, orzechem laskowym i soczewicą

Sałatka z owczym serem

Składniki na 2 osoby

  • 100 g serka owczego lub koziego
  • 10 orzechów laskowych
  • mix sałat
  • świeży tymianek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 2-3 rzodkiewki
  • korzeń boćwiny lub mały buraczek (opcjonalnie)
  • sól morska do smaku
  • ząbek czosnku
  • czerwony lub czarny pieprz
  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu

Przygotowanie

  1. Ugotuj soczewicę w lekko posolonej wodzie.
  2. W czasie jak się gotuje soczewica przygotuj aromatyzowany serek. Posiekaj drobno koperek, szczypiorek, tymianek i natkę pietruszki. Dodaj do miseczki wraz z serkiem. Utrzyj lub wyciśnij ząbek czosnku i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Wymieszaj i wstaw do zamrażarki na ok. 5 minut.
  3. W miseczce rozmieszaj olej rzepakowy, sok z cytryny oraz miód. Dodaj świeży tymianek i dopraw solą morską. Posmakuj.
  4. Buraka dokładnie umyj i potnij ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki. Rzodkiewkę potnij wzdłóż na osiem części.
  5. Pokrój na grubsze kawałki orzechy laskowe. Wyciągnij serek z lodówki. Uformuj zwilżonymi dłońmi kuleczki i obtaczaj delikatnie w pokrojonych orzechachi. Serwuj z ugotowaną soczewicą na sałacie z buraczkami i rzodkiewką, skropione dressingiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

 (z http://)