Sałatka z łososiem, grejpfrutem i szpinakiem

  27.05.2014

Łosoś to wyjątkowa ryba i coraz częściej gości na naszych stołach. W tej sałatce połączenie orzeźwiających liści świeżego szpinaku drobnolistnego i czerwonego grejpfruta z grillowanym ananasem i oczywiście łosoś, wniesie do naszej kuchni iście azjatycki smak. Zapraszamy na tą lekkostrawną i zdrową sałatkę!  

Sałatka z łososiem, grejpfrutem i szpinakiem

Sałatka z łososiem, grejpfrutem i szpinakiem

Składniki na 2 osoby

  • 250g świeżego łososia
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 czerwony grejpfrut
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1/4 świeżego ananasa
  • sól morska do smaku

Dressing

  • oliwa z oliwek
  • 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska do smaku

Przygotowanie

  1. Utrzyj na drobnej tarce kłącze imbiru. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do dressingu i dopraw delikatnie solą morską. Posmakuj. Powinien mieć smak lekko słodko kwaśny.
  2. Ananasa przetnij na pół i wytnij wzdłuż dwa trójkątne kawałki. Podetnij skórkę nożem, ale tak, aby jej nie odciąć do końca. Wtedy podczas grillowania ananas się nie rozpadnie i łatwo się go degustuje.
  3. Umyj dokładnie łososia i osusz papierowym ręcznikiem. Wyjmij ości i potnij na równe kwadratowe kawałki ok. 2,5 cm. Dopraw solą morską i obsmażaj na patelni ceramicznej lub Non Stick bez dodatku tłuszczu. Następnie dodaj rybę do miseczki z uprażonym na suchej patelni sezamem. Obtaczaj delikatnie, tak aby sezam pokrył mięso ryby.
  4. Grejpfruta obierz ze skórki i potnij w kawałki o podobnej wielkości jak łososia.
  5. Do miski dodaj umyty świeży szpinak drobnolistny (baby), listki bazylii, łososia i skrop wszystko dressingiem. Serwuj z grillowanym ananasem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.gotujzdrowo.com

Autor: Ballarini

Dodaj komentarz

 (z http://)