Sałatka z krewetkami

  07.04.2014

Prosta, łatwa w wykonaniu i szybka sałatka, która stanie się idealnym rozwiązaniem na lunch, podwieczorek czy nawet jako dodatek na grillowy stół, który niedługo coraz częściej będziemy wystawiać. Polecamy gorąco sałatkę z krewetkami!

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Składniki

  • 150 g sałaty lodowej
  • 150 g rucoli
  • 150 g sałaty masłowej
  • 80 g sałaty raddicchio
  • 80 g marchewki
  • 80 g kalarepy
  • 200 g krewetek gotowanych 16/20

Dresing marchewkowo-śmietankowy

  • 60 ml śmietany
  • 125 ml soku marchwiowego
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 szczypta kurkumy

Instrukcja

  1. Sałatę umyć i podzielić duże liście na nieco mniejsze kawałki. Marchewkę i kalarepkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa rozłożyć na talerzach.
  2. Krewetki smażyć na rozgrzanej na tepanie oliwie z oliwek i układać na sałacie.
  3. Wszystkie składniki dresingu zmiksować przy użyciu blendera, doprawić i gotowym sosem polać sałatę.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele.

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)