Sałatka z kolorowymi pomidorami i jadalnymi kwiatami

  25.07.2014

Sezon na pomidory jest w pełni, krzaki załamują się pod ciężarem najróżniejszych kształtów i kolorów pomidorów. Koszystając z tej okazji, przyrządźmy z nich pyszną, letnią sałatkę dodając jej uroku i zapachu jadalnych kwiatów. Idealny pomysł na szybki lunch, lekką kolację czy po prostu zdrową przekąskę. Zapraszamy!  

Sałatka z kolorowymi pomidorami i jadalnymi kwiatami

Sałatka z kolorowymi pomidorami i jadalnymi kwiatami

Składniki

  • sałata masłowa
  • pomidory czerwone
  • pomidory żółte
  • ogórek zielony świeży
  • młody szczypiorek
  • jadalne kwiaty: bratki, stokrotki, lwie paszcze, czarnuszka, begonia, liście nasturcji

Sos

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżka ziaren gorczycy
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki sałatki dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce.
  3. Pomidory kroimy w plastry, dodajemy do sałaty.
  4. Ogórka kroimy w cienkie wstążki (kroimy go wzdłuż), dodajemy do sałaty.
  5. Do sałaty dodajemy również jadalne kwiaty i liście nastrurcji.
  6. Całość posypujemy szczypiorkiem.
  7. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
  8. Sosem polewamy sałatkę.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego odczarujgary

Autor: Odczarujgary

Dodaj komentarz

 (z http://)