Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem

  04.03.2015

Pyszna, znakomicie pachnąca marokańska sałatka, którą pokochają wszyscy smakosze aromatycznych potraw. Teraz, zwłaszcza gdy pogoda za oknem zmienia się co chwila, potrzebujemy wzmacniać swoją odporność jak nigdy, w tej sałtce znalazł się naturalny zastrzyk pomagający nam w tym w postaci czosnku i cebuli. Natomiast wyraziste, lekko ostre i aromatyczne danie rozgrzeje nasz organizm, który narażony narażony na zmienną temperaturę może łatwo poddać się infekcją. Zapraszamy na to pyszne danie autorki bloga Blondynkagotuje, która przygotowała je przy pomocy patelni Ballarini z linii Salento White Stone.

Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem

Sałatka

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kuskus pełnoziarnisty
  • 1 laska cynamonu ok. 5 cm
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Cirio
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
  • 4 zielone cebulki dymki pokrojone w krążki
  • 200 g tuńczyka w oliwie odsączonego
  • 3 łyżki posiekanych liści kolendry
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji, w dużej misce, ale nie dodajemy masła.
  2. Laskę cynamonu, kolendrę i kmin rzymski wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy na dużym ogniu, aż nabiorą aromatu i ziarenka zaczną pękać.
  3. Zestawiamy z ognia, przekładamy do moździerza i musimy teraz wszystkie te przyprawy utłuc na proszek.
  4. Odstawiamy.
  5. W czystej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na małym ogniu około 7-8 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni.
  6. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę.
  7. Dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy, kurkumę, pieprz cayenne i smażymy jeszcze minutę.
  8. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
  9. Zawartość patelni wykładamy do kaszy kuskus i całość dokładnie mieszamy.
  10. Następnie dodajemy rodzynki, ogórek, pomidory, tuńczyka, cebulki dymki i posiekane liście kolendry.
  11. Doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko dokładnie.
  12. Sałatkę odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)