Sałatka na ciepło - mango z tofu

  05.07.2016

  Smak tofu to kwestia manipulacji przy jego przyprawieniu i użytych dodatkach towarzyszących mu. To właśnie dzięki temu tofu jest tak uniwersalne i nadaje się do wszelkich eksperymentów kuchennych. Co się dzieje jeśli chcemy poczuć orzeźwiającą słodycz mango? Łączymy z tofu i robimy pyszną, letnią sałatkę, która idealnie nada się na grilla jak i podwieczorek czy dodatek do głównego dania. Poszerzajmy swoje smakowe wycieczki i próbujmy nowości!

Sałatka na ciepło - mango z tofu

Składniki

  • 1 paczka tofu naturalnego (300 g),
  • 1 duże dojrzałe (miękkie) mango,
  • 2 małe cebulki (najlepiej ze szczypiorkiem),
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy (lub inny łagodny),
  • imbir,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • dowolna sałata np dobrze się sprawdzi ostra rukola.

Instrukcja

Tofu pokroić w niezbyt dużą kostkę, mango obrać ze skóry, okroić miąższ dokoła pestki i pokroić go w kostkę. Cebulkę również pokroić w kostkę, jeśli używamy dymki ze szczypiorkiem, kroimy ją na kawałki ok 1 cm. Z sosu sojowego, octu, imbiru i wyciśniętego ząbku czosnku robimy marynatę (na oko dawałam sos sojowy i ocet). Tofu przekładamy do miski i zalewamy marynatą, odstawiamy na ok 15 minut (im dłużej stoi tym lepiej, chociaż ja nie miałam czasu i użyłam prawie od razu). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu (pozostawiając marynatę w misce - o ile została) i smażymy tak żeby było rumiane. Zdejmujemy tofu i na patelni smażymy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy mango, chwilę razem smażymy. Jeśli tofu ostygło można je dorzucić żeby całość była ciepła. Przyprawiamy sałatkę solą, pieprzem i ew. octem. Na talerzu układamy rukolę, układamy na niej sałatkę, można ją również wymieszać z rukolą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)