Sałatka brokułowa z kurczakiem

  20.11.2015

Kto nie lubi piątków? Ostatni dzień przed weekendem, kiedy to odliczamy godziny do uragnionego wolnego. Dla wszystkich tych, którzy planują dzisiaj zjeść coś pysznego ale i szybkiego wraz z rodziną czy przyjaciółmi polecamy szybką, zieloną sałatkę brokułową z kurczakiem. Sałatka została przygotowana przy pomocy patelnii granitowej Ballarini z linii LUCCA.

Sałatka brokułowa z kurczakiem

Sałatka brokułowa z kurczakiem

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka przyprawy do kebaba "Skworcu"
  • sól, pieprz
  • olej

Instrukcja

  1. Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą. Dzielimy na różyczki.
  2. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy pod przykryciem ok. 5-7min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski z zimną woda i kostkami lodu (w ten sposób zachowamy piękny, intensywny kolor).
  3. Po ok. minucie odlewamy wodę, a brokuł przekładamy np. na ręcznik papierowy w celu odsączenia z wody.
  4. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę lub paseczki. Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy solą, przyprawą do kebaba oraz skrapiamy odrobiną oleju. Mieszamy i odstawiamy na ok.30min.
  5. Patelnie (polecam patelnie granitowe firmy Ballarini z serii Lucca) rozgrzewamy i smażymy na niej mięso. Nie podlewamy olejem (wcześniej mięso zostało skropione olejem), mięso na tej patelni smaży się idealnie i nie przywiera.
  6. Usmażone mięso studzimy i przekładamy do miski. Dorzucamy brokuł.
  7. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, wycinamy szypułkę i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa i brokuła.
  8. Majonez mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  9. Polewamy sałatkę i mieszamy.
  10. Wykładamy na półmisek.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Kuchenne cuda Joanny

Autor: Kuchenne cuda Joanny

Dodaj komentarz

 (z http://)