Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą

  17.09.2014

Sakiewki gryczane z hiszpańskimi dodatkami według blondynkagotuje z wykorzystaniem rondelka Ballarini z linii Granitium to znakomity pomysł na obiad. Przepis nietuzinkowy, wykonanie piękne a nasz sprzęt sprawdził się jak zwykle idealnie, zapraszamy!

Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą

Sakiewki gryczane z hiszpańskimi dodatkami

Składniki

Ciasto na naleśniki gryczane (4 sztuki o średnicy 28 cm)

  • 125 g mąki gryczanej
  • 7,5 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi)
  • 20 g masła rozpuszczonego
  • sól

Nadzienie

  • mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza)
  • 2 łyżki sosu do spaghetti
  • sól
  • papryka słodka
  • czosnek
  • majeranek
  • chili
  • tymianek
  • oregano
  • imbir w proszku
  • odrobina kminku

Przygotowanie

  1. Naleśniki: Wszystkie składniki do ciasta na naleśniki umieścić w jednym pojemniku i zmiksować, albo roztrzepać trzepaczką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie.
  2. Nadzienie: W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw włożyć sos z mięsem do spaghetti, wkropić tabasco, wymieszać i dusić jeszcze chwilkę. Dlaczego sos do spaghetti? Kilka dni wcześniej mój syn robił spaghetti i jak zwykle sosu zostało na kilka dni, więc resztkę wykorzystałam w tym daniu. Skąd wziął się tabasco? Sprawa bardzo prosta, mój syn zawsze do tego sosu dodaje tabasco, ja jak robię nigdy nie dodaję :) Wracając do przepisu na koniec doprawiamy warzywa podanymi ziołami i przyprawami. Doprawiamy pod własny gust.
  3. Podanie: Przed podaniem smażymy naleśniki na patelni, nadzienie podgrzewamy. Można pobawić się w takie sakiewki, które widzicie na zdjęciach, przewiązać je szczypiorkiem, ale i zwinąć w rulony tak jak pokazałam Wam na zdjęciu poniżej.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)