Saag czyli szpinak po indyjsku

  20.06.2016

 Indyjskie potrawy charakteryzują się tym, że ich przygotowanie jest proste, jednak ich nazwy potrafią wprowadzić w zakłopotanie wielu z nas. Szpinak, zyskał niechlubną reputację przez nieumiejętne podanie go. Uprzedzonych do tego warzywa jest wiele, wśród nich najwięcej jest dzieci, które na samą myśl o szpinaku, krzywią swoje młode twarze. Jednak niesłusznie! By szpinak był pyszny wcale dużo nie trzeba się napracować. Wystarczy chwile dusić go z dodatkiem czosnku i już jest pyszny. Dzisiaj prezentujemy Wam przepis autorki bloga kulinarnego Wegannerd, która przygotowała szpinak w wersji indyjskiej. Iście bogata mieszanka smaków i aromatów. Spróbujcie koniecznie!

Saag, czyli szpinak po indyjsku

Składniki

  • 2 kiście szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego
  • parę listków kolendry (dla tych co lubą kolendrę)
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 1/2 puszki cieciorki lub około 200g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości paznokcia
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/3 ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • sezam
  • ryż basmati

Instrukcja

  • Przygotuj rondel. Rozgrzej olej.
  • Od razu wsyp wszystkie przeprawy. Mieszaj by się nie przypaliły. Niech kuchnie wypełni zapach Indii. W tym momencie dodaj też posiekaną cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
  • Dodaj cieciorkę. Duś/smaż na małym ogniu około 2-3 minuty.
  • Dodaj posiekany bardo drobno szpinak. W oryginale saag bardzo przypomina muł. Szpinak jest bardzo drobny bo zmielony w maszynce.
  • Dodaj parę posiekanych listków kolendry.
  • Duś szpinak mieszając od czasu do czasu około 10 minut. Długo duszony robi się gorzki i traci kolor na błotnisty.
  • Spróbuj i dopraw solą do smaku.
  • Podawaj z ryżem, sezamem, indyjskimi warzywnymi kotlecikami, jako farsz do naleśników i jak tylko masz ochotę
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)