Ryż z groszkiem i orzechami

  24.07.2018

Proste i szybkie wegańskie danie, które zachwyci nie tylko miłośników dań z ryżem, ale również wszystkich, którzy lubują się w indyjskich aromatach.

Ryż z groszkiem i orzechami

Ryż z groszkiem i orzechami

Składniki

  • 1 szklanka ryżu,
  • ok 3/4 szklanki groszku mrożonego (lub świeżego w sezonie),
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy indyjskie - np qeema masala lub dowolna masala,
  • szczypta ostrej papryki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pierz.

Instrukcja

  1. Należy zacząć od porządnego wypłukania ryżu, później zalać go wodą tak było jej dwa razy więcej niż ryżu.
  2. Ugotować ryż do miękkości z odrobiną soli (najlepiej jest go nie mieszać). W tym samym czasie w oddzielnym garnku ugotować groszek.
  3. Cebulę i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę, czosnek z plastry. Patelnię z nieprzywierającą powłoką (np Ballarini Alba) rozgrzać z odrobiną oleju, wrzucić na nią orzechy ziemne, smażyć chwilę, dodać do niej cebulę i ciągle mieszając do momentu aż będzie szklista, dodać czosnek.
  4. Wsypać do nich na początek 1/2 łyżeczki przypraw indyjskich, szczyptę papryki, sól, pieprz. Odcedzić ugotowany groszek, gdy ryż juz jest miękki wyłączyć go.
  5. Na dużą patelnię włożyć ryż i groszek i chwilę razem smażyć. Możesz też dołożyć do garnka z ryżem groszek i smażone orzechy z dodatkami.
  6. Całość dobrze wymieszać, spróbować, gdy potrzeba doprawić do smaku.
  7. Ryż podawać posypany odrobiną orzechów, można też posypać go posiekanym szczypiorkiem.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)