Ryż Basmati

  26.08.2015

Ostatnio ukazał się post, w którym przedstawialiśmy Wam sposób na dziki ryż według Blondynkagotuje. Dzisiaj kontynuując tą serię przedstawiamy Wam jak ugotować ryż basmati według Blondynkagotuje. Zapraszamy!

Ryż Basmati

Ryż Basmati

Składniki

  • 200 g Ryżu Basmati
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka oleju lub masła

Instrukcja

  1. Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie 20 minut, aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi.
  2. Po 20 minutach należy opłukać ryż i odsączyć na sicie.
  3. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż ziarenka ryżu będą się robić przezroczyste.
  4. Następnie zalewamy ryż zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na malutkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy!
  5. Garnek zdejmujemy z ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15-20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15- 20 minut.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)