Ryba zapiekana w sosie śmietankowo-koperkowym

  22.08.2017

To, że jedzenie ryb przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia wiedzą wszyscy, gdyż uczymy się tego od najmłodszych lat. Jak jednak dobrze przyrządzić rybę, by smakowała nawet tym najmłodszym? My polecamy w wersji pieczonej pod pierzynką w sosie śmietankowo-koperkowym. Idealnie do pieczenia takiej potrawy przydadzą się naczynia ceramiczne Staub. Dla nas pyszności! Co o tym sądzicie?

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym

Składniki

  • 2 mrożone płaty ryby (u mnie miruna)
  • śmietana kremówka 30%
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • sól (u mnie zawsze himalajska różowa)
  • stary ser żółty
  • kilka plasterków masła
  • opcjonalnie groszek zielony
  • posiekany koperek

Instrukcja

Rozmrożoną rybę porządnie osuszyłam i odsączyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam świeżo zmieloną solą i pieprzem cytrynowym. Na dno każdego naczynka położyłam plasterek masła, wlałam odrobinę kremówki, położyłam pokrojoną na kawałki rybę i zalałam ją kremówką, do której dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę cytrynową i posiekany koperek. Do swoich porcji dorzuciłam po małej garstce mrożonego zielonego groszku. Wierzch posypałam startym serem żółtym. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 180 stopni i piekłam około 25-35 minut. Podczas pieczenia ugotowałam ryż basmati. Upieczone porcje, ale tylko te moje posypałam posiekaną świeżą bazylią.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynka gotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)