Ryba w pomarańczach

  21.12.2017

Ryba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub, wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna, że tak przyrządzonej i estetycznie zaserwowanej ryby nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub.

Ryba w pomarańczach

Ryba w pomarańczach

Składniki na 2 porcje

  • 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz)
  • 2 marchewki
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 szczypty mielonego
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub kilka listków mięty do podania

Przygotowanie

  1. Pomarańczę bardzo dokładnie umyć i sparzyć, a następnie z połowy otrzeć skórkę i wycisnąć sok, resztę pokroić w plasterki lub mniejsze cząstki.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Pora umyć, delikatnie osuszyć i pokroić w plasterki.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem, na małym ogniu lekko podsmażyć pora, a kiedy zacznie mięknąć dodać marchewkę, odrobinę posolić i smażyć, aż marchewka zacznie mięknąć.
  5. Filety z ryby umyć, delikatnie osuszyć, usunąć ewentualne ości, a następnie z obu stron natrzeć imbirem (lub oprószyć mielonym), oprószyć solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem.
  6. W naczyniach do zapiekania (u mnie mini garnki Staub) lekko nasmarowanych olejem na dnie ułożyć podsmażoną marchewką z porem, na warzywach ułożyć rybę w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość polać sokiem z pomarańczy i obłożyć plasterkami lub cząstkami pomarańczy.
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min., a następnie zdjąć przykrywkę i piec kolejne 10 min., w razie potrzeby jeżeli filety są grubsze można wydłużyć czas pieczenia.
  8. Podawać na ciepło ze świeżymi listkami tymianku lub mięty.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Fitsweet.me

Autor: Anna Rumanek

Dodaj komentarz

 (z http://)