Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami

  07.10.2015

Jesień w kalendarzu, jesień za oknem to i w kuchni czas ją powitać. Co innego nadaje się lepiej do powitania jesieni jak nie smak deseru z jabłkami i cynamonem? Dlatego też, zapraszamy Was na rustykalną tartę z gruszkami, jabłkami oraz niezawodną nutą cynamonu!

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami

Rustykalna tarta z gruszkami i jabłkami

Składniki

Kruche ciasto

  • 230g mąki
  • 140g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżki cukru z wanilią
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 3 gruszki
  • 2 jabłka
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki
  • duża szczypta cynamonu
  • ew. cukier puder - do posypania

Instrukcja

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy, następnie wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
  2. W tym czasie gruszki i jabłka obieramy, myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na kawałki. Przekładamy do miski. Posypujemy cukrem, cynamonem i łyżką mąki. Mieszamy dokładnie.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
  4. Porada: Brzegi tarty przed pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem, które po upieczeniu nada nieco ładniejszy kolor. Ja tę czynność pominąłem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cookuj

Autor: Cookuj

Dodaj komentarz

 (z http://)