Roladki z wieprzowiną i orzechami ziemnymi

  25.11.2013

Wyborne roladki z wieprzowiny urozmaicają dzisiejszy obiad na naszych talerzach. Zapraszamy do wypróbowania!

Roladki z wieprzowiną i orzechami ziemnymi

Roladki

Składniki

  • 16 płatów papieru ryżowego
  • 2 pęczki młodej cebulki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 4 łyżki stołowe sosu ostrygowego
  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
  • 16 sztuk szczypioru w całości
  • 1 pęczek kolendry
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
  • 150 ml słodkiego sosu chili (gotowego)

Przygotowanie

  1. Papier ryżowy rozłożyć pomiędzy dwoma zmoczonymi ręcznikami kuchennymi lub włożyć na chwilę do zimnej wody, aby zmiękł.
  2. Cebulkę, paprykę i kapustę pekińską oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Włożyć do naczynia z perforacją i gotować przez 2 minuty w temperaturze 100°C.
  3. Mielone mięso przyprawić olejem sezamowym i sosem ostrygowym, włożyć do naczynia bez perforacji i gotować przez 6 minut w temperaturze 100 °C. Szczypior włożyć do naczynia na 10 min, aby zmiękł.
  4. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Orzechy ziemne drobno zmielić.
  5. Mięso mielone wymieszać z warzywami, orzechami ziemnymi, kolendrą i ponownie przyprawić do smaku.
  6. Posmarować papier ryżowy farszem, złożyć i zawiązać szczypiorkiem.
  7. Ułożyć paczuszki na talerzach i podawać z sosem chili.

Wskazówki

  • Farsz można zmieniać według upodobania. Wieprzowinę można zastąpić drobno posiekanym filetem z piersi kurczaka lub krewetkami. Wersję wegetariańską otrzymamy zastępując mięso pędami bambusa.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele.

Dodaj komentarz

 (z http://)