Rolada z diabła morskiego z młodą cebulką i grillowanym chlebem

  21.01.2014

Pyszna rolada z diabła morskiego z młodą cebulką oraz grillowanym, włoskim białym chlebem została dzisiejsza inspiracją dnia. Gorąco zapraszamy do próbowania!

Rolada z diabła morskiego z młodą cebulką i grillowanym chlebem

Rolada z diabła morskiego z młodą cebulką i grillowanym chlebem

Składniki

Ryba

  • 2 filety z diabła morskiego (po 400 g)
  • 10 listków bazylii
  • 6 suszonych pomidorów
  • 40 g orzechów piniowych
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka stołowa oleju

Cebula

  • 3 pęczki młodej cebulki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Chleb

  • 8 kromek włoskiego białego chleba
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Filety oraz bazylię umyć i osuszyć. Pomidory, orzechy pinii, bazylię i oliwę z oliwek miksować, aż powstanie gładka pasta. Posmarować nią filety i oprószyć je pieprzem. Płaty szynki ułożyć obok siebie tak, aby zachodziły jeden na drugi. Następnie w poprzek nich, na brzegu ułożyć rybę i zawinąć ją w szynkę tworząc roladę.
  2. Obsmażyć roladę ze wszystkich stron na rozgrzanym w brytfannie oleju (2-3 minuty). Następnie piec przez 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200°C (Grzanie górne i dolne), na 2. poziomie od dołu.
  3. Cebulę oczyścić, umyć i pokroić w paski o długości 6 cm. Cukier puder skarmelizować na patelni. Dodać do niego cebulę, masło i na końcu bulion drobiowy. Poddusić cebulę przez kolejne 8 do 10 minut, aż się zeszkli.
  4. Wyjąć roladę z piekarnika. Kromki chleba ułożyć na blasze i pokropić oliwą z oliwek. Grillować chleb na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 240°C (Grill duży), na 3. poziomie od dołu. Czosnek obrać i przekroić na pół. Wyjąć chleb z piekarnika i gdy trochę przestygnie natrzeć go czosnkiem.
  5. Na kromkach chleba rozłożyć cebulę. Roladę rybną pokroić na plastry i kłaść je na warstwie cebuli.

Dodatkowe informacje

  • Do tak przyrządzonej ryby doskonale pasuje polenta. Aby ją przyrządzić, należy 80 g polenty instant wymieszać z 350 ml gotującego mleka i odstawić na 5 minut, żeby napęczniała. Następnie dodać 50 g tartego parmezanu i 1 łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)