Risotto z prawdziwkami

  02.10.2014

Zaczyna się jesień, dlatego też przed nami obłędny przepis w jesiennym klimacie. Risotto z prawdziwkami to to co oczarowało nasze podniebienia. Do przygotowania tego dania autorka bloga odczaruj gary wykorzystała garnuszka Ballarini. Gorąco zapraszamy, wiemy, że nie uda Wam się oprzeć, zobaczcie tylko te wspaniałe zdjęcia!

Risotto z prawdziwkami

Risotto

Składniki

  • 150 g ryżu arborio
  • cebula dymka
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwa kubki borowików
  • pół szklanki białego wina
  • niepełny litr bulionu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • do podania na koniec - łyżka masła, trzy łyżki parmezanu
  • garść pietruszki

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki.
  2. Bulion musimy zagotować, trzymamy go przez cały czas na małym ogniu.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
  4. Dodajemy grzyby, smażymy całość, aż grzyby będą złote.
  5. Do grzybów i cebuli wsypujemy ryż. Całość mieszamy. Ziarenka ryżu powinny pokryć się masłem i oliwą.
  6. Na patelnię wlewamy wino, mieszamy. Czekamy aż ryż wchłonie porcję wina. Całość ciągle delikatnie mieszamy.
  7. Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
  8. Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność. Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
  9. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny).
  10. Przy ostatniej porcji bulionu, kiedy risotto będzie już prawie gotowe, ścieramy parmezan.
  11. Pod koniec przygotowywania risotto, doprawiamy całość, dodajemy masło, parmezan, pietruchę. Mieszamy wszystko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy od razu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego odczaruj gary.

Autor: odczaruj gary

Dodaj komentarz

 (z http://)