Risotto paprykowe ze smażonym kozim serem

  01.03.2014

Wczoraj proponowaliśmy smażone tofu, dzisiaj zapraszamy na smażony kozi ser. Risotto paprykowe z kozim serem jest wspaniałą alternatywą dla tych, którzy eliminują produkty z mleka krowiego ale nadal pragną być na diecie mieszanej. Zapraszamy do wypróbowania!

Risotto paprykowe ze smażonym kozim serem

Risotto paprykowe ze smażonym kozim serem

Składniki

  • 3 szalotki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 200 g ryżu do risotto
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml soku pomidorowego
  • 3 pimentos (ostre, małe pepperoni)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała kulka sera koziego (250 g)
  • mąka do obtoczenia
  • 100 g sera mascarpone sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • trochę miodu
  • 1 pęczek oregano

Instrukcja

  1. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać ryż, przez chwilę podsmażyć razem z cebulką, wlać wywar warzywny i na końcu podlać wszystko sokiem pomidorowym. Pimentos przekroić na połówki, usunąć nasiona, umyć i drobno posiekać. Paprykę również przekroić na połówki, usunąć nasiona, obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Dodać paprykę i pimentos do ryżu. Włożyć wszystko do naczynia bez perforacji i gotować przez 18 minut w temperaturze 100°C. W międzyczasie raz lub dwa razy zamieszać.
  3. Ser kozi pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na patelni. Nawet, jeśli trochę sera wycieknie, będzie on tylko bardziej chrupiący.
  4. Do risotto dodać mascarpone i przyprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością miodu. Oregano umyć, osuszyć i oberwać listki.
  5. Przełożyć risotto do głębokich talerzy, na każdej porcji ułożyć kawałki smażonego sera i posypać oregano.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele!

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)