Ratatouille

  08.01.2018

Ratatouille to jedna z najprostszych potraw jakie przyrządziłem. Całość wymaga jedynie 1h20min gotowania i praktycznie żadnych dodatkowych umiejętności kulinarnych :) Musisz jedynie zadbać o odpowiednie pokrojenie warzyw, przyprawienie sosu oraz wykorzystywanie własnej kreatywności!

Ratatouille (VeGaN)

Ratatouille

Składniki

  • 1 szklanka pomidorów z puszki (krojonych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii, pokrojona (około 3-4 dużych liści), więcej do dekoracji
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Jedna czerwona cebula
  • 1 duża cukinia w plasterkach (około 1 i 1/2 kubka)
  • 1 duży bakłażan w plasterkach (około 3 kubki)
  • 3 duże pomidory w plasterkach (około 3 kubki)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. W średniej misce wymieszaj pomidory, oliwę i ocet. Dodaj czosnek, bazylię, zioła prowansalskie, sól, pieprz i chili
  3. Układaj plasterki warzyw w naprzemiennej kolejności (na przykład: 1 plaster cebuli, 1 plaster cukinii, 1 plaster bakłażana i 1 plaster pomidora; powtórz całość) i połóż je na boku naczynia, opierając warzywa o jego ścianki. Powtarzaj aż uformujesz kilka rzędów warzyw, wypełnisz naczynie i zużyjesz wszystkie warzywa.
  4. Opcjonalnie skrop lub posmaruj warzywa oliwą, dzięki temu będą pięknie zarumienione
  5. Piecz przez około godzinę, aż sos pomidorowy będzie bulgotał a warzywa będą miękkie.
  6. Udekoruj dodatkowo świeżą bazylią. Serwus na gorąco lub na zimno.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Dodaj komentarz

 (z http://)