Quiche z cukinią i orzechami włoskimi

  26.06.2014

Quiche, czyli placek z ciasta francuskiego lub kruchego wypełnione masą z jaj oraz śmietanką, to wspaniały pomysł na szybki i smaczny lunch według odczarujgary. Połączenie wstążek z cukini i orzechów włoskich jako dodatek do ciasta rozwiąże odwieczny problem za małej ilości warzyw w diecie. Zapraszamy do wypróbowania!  

Quiche z cukinią i orzechami włoskimi

Quiche z cukinią i orzechami włoskimi

Składniki na ciasto kruche słone

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • masło + bułka tarta - do posmarowania formy

Składniki na masę

  • 4 mniejsze jajka lub 3 większe
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 6 cukinii
  • kubek orzechów włoskich
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól.
  3. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowane.
  4. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30-40 minut do lodówki.
  5. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  6. Zimne ciasto rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką).
  7. Ciasto rozkładamy w oprószonej bułką formie.
  8. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor.
  9. W tym czasie przygotowujemy masę.
  10. Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, solą oraz pieprzem.
  11. Wszystkie cukinie myjemy i pomagając sobie obieraczką do warzyw, wzdłuż, ścinamy z cukinii wstążki. Jeśli nie mamy obieraczki do warzyw, kroimy cukinie na cienkie, długie wstążki.
  12. Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
  13. Masę jajeczną wylewamy na ciasto.
  14. Układamy wstążki cukinii – każdą pojedynczo zatapiamy w masie jajecznej, tworzymy koła.
  15. Całość solidnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
  16. Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach.
  17. Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Odczarujgary

Autor: Ballarini

Dodaj komentarz

 (z http://)