Puree z selera

  05.12.2017

Seler jest mało docenianym warzywem, a szkoda bo to taki pyszny brzydal. Zimą warto korzystać z warzyw korzeniowych i tworzyć z nich pyszne dania. Zamiast zwykłego purée ziemniaczanego, spróbujcie go z przewagą selera, zyska zupełnie nowy, słodszy smak.

Purée z selera

Puree z selera

Składniki

  • duży seler (ponad 1 kg),
  • 3 ziemniaki
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę wegańskiego masła lub jogurtu roślinnego.

Instrukcja

  1. Obrać ziemniaki i seler, pokroić ostrym nożem np. BSF Daytona w miarę równą kostkę.
  2. Zalać niewielką ilością wody (tak by warzywa były przykryte), dodać obrane ząbki czosnku.
  3. Posolić.
  4. Gotować ok 10-15 minut do miękkości warzyw.
  5. Zmiksować całość dodając trochę masła i jogurtu.
  6. Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Dodatkowe informacje

  • Doskonale komponuje się z groszkiem i np. smażonymi kapeluszami pieczarek.

  • Przepis pochodzi z bloga Zakręcony wege obiad

Autorka przepisu: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)