Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

  25.06.2014

Dla wszystkich tych, którzy póki co nie mieli czasu na letniego grilla a zatęsknili proponujemy przepis pochodzący z bloga blondynkagotuje. Jest to wspaniały przykład na wykorzystanie naszej patelni, która sprawdza się idealnie jako zdrowy zastępca tradycyjnego grilla. Zapraszamy na letnią wersje grillowanego pstrąga z masłem czosnkowym!  

Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

Pstrąg grillowany z masłem czosnkowym

Składniki

  • 2 średnie pstrągi
  • sok z połowy cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • sól morska
  • pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
  • olej rzepakowy

Masło Czosnkowe

  • masło
  • sól ziołowa
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy masło czosnkowe, które oczywiście możemy zrobić kilka dni wcześniej.
  2. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą ziołową.
  3. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za rybę. Tak więc pstrągi dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. Do środka ryby wkładamy masło czosnkowe i spinamy ją wykałaczkami aby masło nie wypadło ze środka i nacieramy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut.
  5. Po tym czasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy na kolejne 15 minut.
  6. W wolnym czasie możemy przygotować Ziemniaczki Niedźwiedzie i sałatkę.
  7. Na końcu lekko skrapiamy rybę olejem rzepakowym. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut na każdej stronie.
  8. Usmażoną rybkę ułożyłam na upieczonych ziemniaczkach, obok ułożyłam sałatkę i kilka plasterków cytryny.
  9. Zarówno dziecku jak i mnie bardzo ten obiad smakował.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)