Przepis na krem striacciatella z sosem espresso

  23.06.2013

Dzisiaj przedstawiamy znakomity przepis na pyszny krem striacciatella z sosem espresso. Koniecznie wypróbuj, będziesz zachwycony!

Krem striacciatella z sosem espresso

Krem stracciatella

Składniki

  • 1 szklanka wiśni
  • (350 g po odsączeniu)
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 łyżka stołowa
  • mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki stołowe amaretto
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g twarogu
  • 75 g cukru
  • 200 ml śmietany 36%
  • 3 płaty żelatyny
  • 50 g wiórków ciemnej czekolady

Sos

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml kawy espresso
  • 5 łyżek stołowych śmietany
  • Szczypta cynamonu
  • i mielonych goździków
  • ew. trochę cukru waniliowego

Instrukcja

  1. Wiśnie odsączyć.
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością soku. Pozostały sok wiśniowy wymieszać w garnku z sokiem pomarańczowym oraz miodem i podgrzać.
  3. Stale mieszając dodawać mąkę ziemniaczaną, zagotować. Dodać amaretto i wiśnie.
  4. Wymieszać ser mascarpone z twarogiem i cukrem, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.
  5. Żelatynę wymieszać z wodą. Następnie rozpuścić podgrzewając na małym ogniu.
  6. Następnie dodać wiórki czekoladowe i śmietanę ubitą na sztywno i rozpuszczoną żelatynę. Chłodzić krem przez kolejne 30 minut.
  7. Przy minimalnym ustawieniu płyty grzewczej stopić gorzką czekoladę, dodać espresso, śmietanę, przyprawy, ewentualnie cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać.
  8. Rozłożyć masę wiśniową na 6-8 talerzy. Z kremu striacciatella formować podłużne porcje przy pomocy łyżki stołowej i układać je na wiśniach- na każdym talerzu po 3 porcje. Jasne porcje kremu polać sosem espresso. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

 (z http://)