Prosta sałatka z buraka i marchewki

  19.08.2017

Lato to czas świeżych i lekkich sałatek które świetnie sprawdzają się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Burak i marchew to sztandarowe warzywa w naszej kuchni ale raczej w zupach. A sałatki z tych warzyw są pyszne i mogą być bardzo ciekawym uzupełnieniem naszej diety.

Prosta sałatka z buraka i marchewki

Prosta sałatka z marchewki i buraka

Składniki

  • 3 długie buraki,
  • 2 nieduże marchewki,
  • ok 50 g rukoli,
  • 1 niewoskowana cytryna,
  • sól i pieprz,
  • mała garść pestek dyni.

Instrukcja

Buraki umyj i ugotuj do miękkości, odstaw do wystygnięcia. Obierz je ze skórki. Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce do warzyw Twin Pure Black. Buraki pokrój w grubą kostkę, wymieszaj je z marchewką, dodaj pokrojoną lub porwaną rukolę. Zetrzyj skórkę z cytryny - niewoskowanej i najlepiej wyparzonej, powiedzmy, że z 1/2 owocu - najłatwiej będzie Ci to zrobić przy pomocy specjalnej tarki. Możesz też użyć zwykłej ale z bardzo drobnymi oczkami. Pamiętaj, żeby tylko żółtą część ścierać bez gorzkiej białej (albedo). Pozostałą cytrynę przekrój na pół i z połowy wyciśnij sok, wlej go do warzyw, dodaj startą skórkę. Warzywa wymieszaj ze sobą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Pestki dyni podpraż na patelni z nieprzywierającym dnem np. Ballarini Salento Whitestone. Możesz sałatkę jeść od razu lub zapakować w pojemnik i zabrać następnego dnia na śniadanie do pracy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)