Precyzja i uniwersalność noża kucharza. Czy naprawdę jest tak dobry?

  22.12.2016

Z nożami jest jak z wieloma innymi przedmiotami codziennego użytku – występują w różnych odmianach, zależnie od roli, do jakiej je przeznaczono. Mamy noże do wędlin, noże do chleba, do filetowania ryb czy też krojenia sera. Dzisiaj jednak pomówimy sobie o jednym z bardziej przydanych narzędzi każdego fana gotowania, czyli nożu kucharza. Pierwsze tego typu przyrządy wywodzą się już z czasów pierwszych ludzkich plemion, co czyni z nich najstarszy znany nam tym noża. Konstrukcja ta była na tyle idealna, że na przestrzeni lat zmieniała się tylko nieznacznie, a wszystko dzięki idealnemu kształtowi, który sprawia, że narzędzie to jest bardzo funkcjonalne i jednocześnie uniwersalne.

Wspomniane nieznaczne zmiany były oczywiście konieczne z uwagi na rozwój człowieka, zmianę przyzwyczajeń czy sposobów działania. Dzięki tej powolnej ewolucji, nóż kucharza to dziś wszechstronny pomocnik, który przyda się zarówno przy przyrządzaniu warzyw, jak i potraw mięsnych. Sprawdzi się i przy szatkowaniu, i zwykłym krojeniu. Nada się do kuchni każdego typu – polskiej, orientalnej czy też francuskiej. Obecna forma noża ma swoje korzenie w Japonii, gdzie nazywa się go Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi lub też Orosi. My jednak korzystamy z jego zeuropeizowanej wersji, różniącej się głównie zastosowanymi materiałami.

Nóż szefa kuchni Zwilling Four Star

Generalnie, noże kucharza podzielić możemy na trzy typy, zależnie od ich rozmiaru. W pierwszej grupie znajdziemy narzędzia o małych klingach, tj. 12-16cm długości. Druga to klingi średnie, 16-21cm. W ostatniej umieścić można te największe, najbardziej okazałe noże, długie na 23-26cm. Warto jednak pamiętać, że nawet te najmasywniejsze egzemplarze świetnie sprawdzą się przy zadaniach, wymagających od nas precyzji. Wszystko dzięki delikatnemu uniesieniu noża na jego przedzie, co w połączeniu z idealnie wyważonym, proporcjonalnym stosunku uchwytu do samego ostrza, daje nam pełną kontrolę nad wykonywanymi przez nas czynnościami.

To oczywiście nie koniec możliwości, jakie daje nam specyficzna konstrukcja. Jak zostało już nadmienione, nóż kucharza nada się do kuchni każdego typu i z łatwością wykonamy nim większość kuchennych zdań. Wypadałoby teraz nadmienić dokładnie dlaczego. Otóż, dlatego, że jego budowa umożliwia nam krojenie zarówno z wysoka, jak i niska, a także pracę od siebie oraz do siebie. To multum możliwości, które zaspokaja większość potrzeb nie tylko niedzielnego kucharza, ale także i profesjonalisty.

Nóż szefa kuchni Zwilling Four Star

Jeśli wcześniej bałeś się eksperymentów z obawy, że sobie nie poradzisz, po zakupie noża kucharza strach ten powinien zniknąć. Idealne wyważenie oraz zwielokrotnienie funkcji uprości większość zadań. Należy jednak pamiętać, że skoro już chcemy zaopatrzyć się w użyteczny dla nas przedmiot, warto zadbać o jego jakość. A tutaj cudów nie ma – w parze z jakością często idzie cena, na którą składają się surowce, potrzebne do wykonania, a także precyzja przy ostatecznym wykuwaniu. Niemniej, gra jest warta świeczki, bo w zamian dostaniemy coś, co rozwiąże większość naszych problemów. No, przynajmniej tych kuchennych.

Dodaj komentarz

 (z http://)