Precyzja i pewność cięcia – noże do szpikowania mięs

  14.03.2017

Poniższy tekst nigdy, by nie powstał, gdyby nie dwie istotne kwestie. Pierwsza to powszechnie znane uwielbienie Polaków do mięs. Nasza narodowa kuchnia w dużej mierzę opiera się na daniach, w skład których wchodzą drób, baranina, wieprzowina  i co tam jeszcze innego dusza zapragnie. Potrawy takie pieszczą podniebienia rodzin przy polskich stołach, chociaż tylko kucharz wie ile trudu i potu kosztuje takie gotowanie.

Precyzja i pewność cięcia – noże do szpikowania mięs

Drugim przychylnym czynnikiem jest obecny rynek gastronomiczny, zasypany różnej maści narzędziami specjalistycznymi. Bo gotowanie, mili państwo, dawno już przestało opierać się na „zwykłym nożu”, „zwykłej patelni” czy też „zwykłym garnku”. Teraz wszystko jest wyspecjalizowane i czy to się komuś podoba, czy nie, jest to trend ze wszech miar słuszny. Jednym z mniej docenianych dzieci tego mezaliansu technologi z gotowaniem są noże do szpikowania mięsa. Nazwa brzmi groźnie? Być może, ale nie ma się czego obawiać.

Tak naprawdę sama nazwa niewiele mówi przeciętnemu Kowalskiemu, toteż warto bliżej przyjrzeć się tego typu narzędziom. Ale zacznijmy od drugiej strony. Kucharzu! Zapewne wielokrotnie zdarzało Ci się przygotowywać mięso w sposób nietypowy, tj. tworzyć w nim kieszonki, nisze, nacinać, by w powstałych w ten sposób szparkach umieścić coś, co poprawi smak Twojego dania. Bo przecież nie ma nic smaczniejszego, niż soczysty kawałek mięsa wypełniony rozpływającym się masełkiem ziołowym.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że czytając powyższy opis, zdarzyło Ci się raz czy dwa zgodnie kiwnąć głową. Zadajmy sobie zatem pytanie – czym oporządzałeś kawałki mięsa? Można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, iż był to klasyczny nóż kuchenny, który wydawał się idealny z uwagi na swoje słuszne rozmiary. A to błąd! Noże takie charakteryzują się szeroką klingą, która nie wpływa najlepiej na trwałość mięsa. To właśnie z tego powodu niejednokrotnie przeklinałeś pod nosem, gdy misternie przygotowana przez Ciebie kieszonka niecnie rozpadła się podczas przygotowywania.

Odpowiedzią w tej sytuacją są właśnie noże do szpikowania – bardzo wąska klinga zakończona ostrym szpicem oraz średnia długość (między 8 a 13 cm) sprawdzają się idealnie przy oporządzaniu kawałków mięsa, nie dewastując jednocześnie ich struktury. Tniemy tylko to, co naprawdę chcemy, dzięki czemu nie uszkadzamy włókien mięsa, a cała reszta pozostaje na swoim miejscu – pozwala nam to na większą dowolność oraz daje możliwość popuszczenia wodzy fantazji.

Noże do szpikowania mięsa to gwarancja precyzji w sytuacjach, gdy jest ona najbardziej wymagana. Nie tylko sprawdzą się podczas krojenia drobiu czy wieprzowiny – za ich pomocą można również obierać oraz siekać warzywa czy owoce. Tak naprawdę wszędzie, gdzie potrzebujemy dokładności oraz pewności prowadzenia ostrza, noże takie sprawdzą się idealnie.

Dodaj komentarz

 (z http://)