Powidła śliwkowe z cynamonem

  02.09.2015

Okres na przyrządzanie dżemów, konfitur i powideł niestety powoli zaczyna się kończyć. Masz jednak jeszcze chwilę na przygotowanie swojej spiżarni na nadchodzącą jesień i zimę. Pomoże Ci w tym nowy przepis od autorki bloga kulinarnego 'Blondynkagotuje', która proponuje powidła śliwkowe z cynamonem. My uwielbiamy, a co Ty na to?

Powidła śliwkowe z cynamonem

Powidła śliwkowe z cynamonem

Składniki

  • 1200 g śliwek węgierek
  • 500 g cukru
  • 1 gruba laska cynamonu

Instrukcja

  1. Śliwki umyłam dokładnie.
  2. Następnie pozbawiłam je pestek.
  3. Wsypałam je do woka i podlałam ok 50 ml wody. Smażyłam do czasu, w którym śliwki puściły dużo soku, wtedy wsypałam cukier i włożyłam laskę cynamonu. Każdego dnia smażyłam śliwki po ok. 2 godziny, Studziłam, wkładałam do lodówki i następnego dnia znowu na gaz, dwie godzinki i lodówka.
  4. Trzeciego dnia po smażeniu gorące powidła przełożyłam do wyparzonych słoików, syn pomógł zakręcić mi słoiki i postawiłam je na ściereczce dnem do góry.
  5. W takiej pozycji zostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Na koniec wystarczy tylko zanieść słoiki z powidłami do piwnicy lub do spiżarki.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Magdalena Kochańczyk

Dodaj komentarz

 (z http://)