Porowo - ziemniaczane risotto

  04.02.2018

Uwielbiam risotto. Ten ryż, który dusi się w przepysznych dodatkach, nie ma sobie równych. Bardzo lubię je przygotowywać, mimo że wymaga sporej uwagi. W poście przedstawiam Wam również moja nowa patelnię z dwoma uchwytami. Gotuje się w niej naprawdę fantastycznie, a w szafce zajmuje mniej miejsca niż standardowa patelnia z długą rączka.

Porowo - ziemniaczane risotto

Porowo - ziemniaczane risotto

Składniki

  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty suszonego estragonu
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 150 g ryżu do risotto
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz
  • 100 g utartego parmezanu

Instrukcja

  1. Do przygotowania risotta potrzebujemy dobrej i głębokiej patelni. Moim zdaniem jest to kluczowe. Ja użyłam patelni Ballarini z serii Lucca z dwoma uchwytami i granitową powłoką non-stick.
  2. Na patelni rozpuszczalny masło, smażymy na nim cebulkę, następnie dorzucamy do niej pokrojonego w półtalarki pora (tylko jasną część). Całość smażymy około 5 minut wraz z 1 łyżką oliwy z oliwek.
  3. Ziemniaki kroimy w cienkie talarki, a później małą kosteczkę. Dorzucamy je na patelnię i smażymy wszystko jeszcze 3 minuty.
  4. Na patelnię dorzucamy również ryż i smażymy go przez około 2 minuty. Następnie całość zalewamy białym winem, a także doprawiamy estragonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy.
  5. Kiedy ryż wchłonie całe wino, dolewamy po 1/2 szklanki ciepłego bulionu. Następną porcję dodajemy dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta. Ostatnim etapem jest wsypanie do risotto parmezanu i gotowanie całości około 30 s. Ziemniaki muszą być na koniec miękkie, a ryż sprężysty, otoczony gęstym jasnym sosem.

Dodatkowe informacje

  • Podajemy posypane świeżym koperkiem.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj i Mieszkaj

Autor: Wioleta Gargula

Dodaj komentarz

 (z http://)