Poradnik obchodzenia się z żeliwnymi naczyniami marki Staub

  18.04.2017

Firma Staub już od wielu lat zapewnia wszystkim sympatykom gastronomicznych wynalazków naczynia najwyżej jakości. Garnki z żeliwa czy też woki to trwałe naczynia stanowiące swoiste połączenie nowych technologii z tradycyjnym wzornictwem. Niezaprzeczalny wkład maja w to oczywiście kucharze, którzy jako partnerzy firmy Staub pomagają w projektowaniu i tworzeniu kolejnych serii naczyń. Nie bez powodu Staub dorobił się renomy jednego z najlepszych na całym świecie.

Poradnik obchodzenia się z żeliwnymi naczyniami marki Staub

Firma jest tak pewna swoich produktów, że zapewnia swoim klientom dożywotnią nań gwarancję. Oczywiście, pod takową nie podpadają wszystkie przypadki, a jeśli niewłaściwie korzystaliśmy z garnków czy patelni to... cóż, gwarancja nas nie obejmie. Zacznijmy od tego, że żeliwo, z którego wykonano najlepszej jakości naczynia, jest ferromagnetyczne i będzie współgrać z większością dostępnych na rynku kuchenek. Dobrze jest jednak, jeśli średnica palnika oraz samego naczynia są mniej więcej podobnych rozmiarów.

Przed użyciem należy to żeliwo dobrze rozgrzać (ale nie przegrzać, gdyż wtedy je zniszczymy!). Powinniśmy robić to stopniowo, przy czym należy też uważać, by do już gorącego naczynia nie włożyć czy też wlać czegoś przesadnie zimnego. To także może mieć dewastacyjny wpływ na materiał. Tak samo negatywnie działać mogą również stalowe szpikulce czy inne elementy kuchennej zastawy, których używanie może skończyć się po prostu uszkodzeniem emalii. Z kolei bez obaw możemy używać produktów tego typu w piekarniku.

Po zakończeniu gotowania należałoby nasze garnki umyć, tutaj jednak również czekają niebezpieczeństwa. Przede wszystkim, jeśli coś przyschnie lub przywrze to nie szorujemy – zamiast tego lepiej zalać wszystko wodą (bez detergentów) i odczekać jakiś czas, aż kłopotliwe kawałki jedzenia się odkleją. Warto także poświęcić nieco czasu i po wszystkim umyć żeliwne naczynia ręcznie, dla zwykłego bezpieczeństwa (chociaż oczywiście korzystanie ze zmywarek również jest dopuszczalne). Na sam koniec możemy także przedłużyć życie naszych naczyń, obcierając je z wody za pomocą papierowego ręcznika, dzięki czemu żeliwo się nie utleni.

Niezastosowanie się do powyższych porad z dużą dozą prawdopodobieństwa sprawi, że nasza gwarancja nie zostanie rozpatrzona. Przede wszystkim, dotyczy ona wszelkich wad fabrycznych, z których część może ukazać się dopiero po dłuższym użytkowaniu. Tak czy siak, dożywotnia gwarancja daje nam pewność, że producent, w tym wypadku Staub, jest pewny swoich produktów. A to, czy będziemy z nich odpowiednio korzystać, to już zależy tylko od nas.

Dodaj komentarz

 (z http://)