Pomidorowe kruche galette z bazyliowym twarożkiem

  04.10.2016

  Wytrawne galatte z pomidorami i twarożkiem bazyliowym to iealny dodatek do śniadania czy jako pyszna przekąska w ciągu dnia. Koniecznie spróbuj jeżeli kochasz tak jak my pomidory a jednak zwykła pomidorowa z makaronem przestała radować Twoje podniebienie. Zapraszamy!

Pomidorowe kruche galette z bazyliowym twarożkiem

Składniki

    ciasto:
  • 2 kopiate łyżki margaryny np Alsan (ok 120g)
  • 250 mąki pszennej lub orkiszowej
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • twarożek:
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca*
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • pieprz
  • garstka liści bazylii
  • 1-2 łyżki wody
  • dodatki:
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • lisice bazylii
  • wegański parmezan firmy Violife
  • pałatki migdałów
  • * lub ugotowanej kaszy jaglanej lub słonecznika lub migdałów bez skórki

Instrukcja

Twarożek
  • Orzechy nerkowca (lub słonecznik lub migdały) zalej wrzątkiem i zostaw na około 1h. Jeśli używasz kaszę jaglaną ugotuj ją na miękko. Namoczone orzechy (lub słonecznik/migdały) odcedź.
  • Dodaj sok z cytryny i miksuj na gładką konsystencję.
  • Dodaj płatki drożdzowe, sól i pieprz do smaku.
  • By miksowało się lepiej dodaj wodę.
  • Na koniec dodaj posiekane liście bazylii i wymieszaj.
  • Ciasto
  • Do miski przenieś margarynę. Dodawaj stopniowo mąkę mieszając otwartą dłonią.
  • Dodaj sól oraz odrobinę wody.
  • Wyrabiaj by składniki połączyły się. Ciasto powinno być zwarte, ale nie bardzo twarde. Schowaj je na chwilę do lodówki.
  • Galette
  • Przygotuj papier do pieczenia i rozwiń arkusz na blacie.
  • Wałkuj na papierze oproszonym mąką wałkiem na ciasto grubości około 2-4 mm.
  • Na środek ciasta wyłóż twarożek i rozprowadza pociescie zostawiajać około 3-4cm brzeg pustego ciasta.
  • Pomidory pokrój w talary.
  • Ułóż pomidory na warstwie twarożkowej. Całość lekko posól i popieprz.
  • Przy pomocy papieru zawiń krawędzie do środka na nadzienie. Lekko przyciśnij.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut. Niech galete ładnie się zarumieni.
  • Przed podaniem posyp wiórami wegańskeigo parmezanu, świezymi ziołami. Możesz polac oliwą z oliwek.
  • Jedz na ciepło lub zimno.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd/li>

    Dodaj komentarz

     (z http://)