Pomidorowe bruschetty

  10.09.2015

Kanapki to jest to co lubi każdy Polak. Czy to w postaci tosta, czy to z dodatkiem sera żółtego, szynki czy twarożku. Po prostu kochamy kanapki. Ballarini jako firma włoska, od zawsze poleca włoskie dania. Dzisiaj mamy dla Was typowo włoskie kanapeczki - bruschetty z pomidorami. Zapraszamy!

Pomidorowe bruschetty

Pomidorowe bruschetty

Składniki

  • bagietka/czerstwy chleb wieloziarnisty/weka/chlebek włoski
  • 2 pomidory malinowe lub bawole serca
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cukier
  • liście bazylii
  • liście oregano

Dodatkowo

  • oliwki czarne lub zielone
  • kapary

Instrukcja

  1. Pieczywo pokrój na kromki.
  2. Nagrzej patelnię grillową/opiekacz/piekarnik.
  3. Kromki skrop oliwą z oliwek i opiekaj, aż z dwóch stron się zarumienią.
  4. Obierz ząbek czosnku i dobrze natrzyj grzanki. Im większy ząbek, tym łatwiej będzie się wcierać.
  5. Pomidory umyj i posiekaj w drobną kostkę. Dopraw szczyptą cukru i soli.
  6. Możesz dodać również pokrojone oliwki i kapary.
  7. Na każdej grzance ułóż łyżkę pomidorów.
  8. Całość posyp posiekanymi ziołami.
  9. Podawaj z oliwą, jakby ktoś jeszcze chciał się ubrudzić.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)