Pomarańczowy cukier z imbirem i chilli

  12.11.2017

Jesienne potrawy mają bardzo charakterystyczne aromaty i smaki. Jednym z najciekawszych, sezonowych dodatków do ciast, ciasteczek i gorącej czekolady jest pomarańczowy cukier z imbirem i chilli, który nas nie tylko osłodzi, ale i rozgrzeje.

Pomarańczowy cukier z imbirem i chilli

Pomarańczowy cukier z imbirem i chilli

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 1 kawałek imbiru (1 cm)
  • 7 łyżeczek białego cukru
  • 1 łyżeczka płatków chilli

Instrukcja

  1. Umyj pomarańczę w gorącej wodzie, osusz i zetrzyj skórkę.
  2. Obierz imbir i drobno zetrzyj.
  3. Zmiksuj skórkę pomarańczową, imbir i cukier za pomocą ręcznego blendera, aż uzyska gładką konsystencję.
  4. Umieść papier do pieczenia na tacy piekarnika, rozprowadź na nim mieszaninę cukru i wysusz w piekarniku w temperaturze 50°C (z włączonym wiatrakiem) przez 1 godzinę.
  5. Wsyp mieszaninę cukru i płatków chilli do słoika i dokładnie wymieszaj.

Dodatkowe informacje

  • Cukier ten wspaniale nadaje się do gorących napojów, deserów, pieczenia oraz gotowania.
  • Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina suszenia.

Dodaj komentarz

 (z http://)