Polsko-włoska pizza z dyniowym sosem

  22.09.2015

Sezon na dynię uważamy za otwarty! I z dumą prezentujemy przed Wami polskie wydanie tradycyjnej włoskiej pizzy - oto przed Wami pizza z sosem dyniowym bez drożdży! Coś wspaniałego! A cieszy nas podwójnie, jako że firma Ballarini nieustannie dba i podkreśla ile znaczy dla nas tradycja włoska, którą pielegnujemy nie tylko w jakości naszych wyrobów ale i w tym co w nich przyrządzamy. Zapraszamy!

Polsko-włoska pizza z dyniowym sosem

Pizza

Składniki

  • 250g mąki (najlepiej typ 0, 00 lub tortowa)
  • około 150 ml bardzo ciepłej wody (ale nie takiej która parzy ;) )
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 dyni hokkaido lub masłowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • por
  • suszone pomidory
  • bakłażan
  • pomidory świeże
  • cukinia
  • grzyby
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
  • wegański ser

Instrukcja

Ciasto

  1. Do miski nalej wodę.
  2. Dodaj sól i cukier.
  3. Wsyp mąkę ciągle mieszając.
  4. Wyrabiaj.
  5. Dodaj oliwę.
  6. Wyrabiaj, aż uzyskasz miękkie, sprężyste ciasto. Tutaj trzeba się poświecić, wyrabiać min 15 minut, rzucać ciastem, wyżywać się.
  7. Jeśli jest potrzeba dodaj mąki.
  8. Ciasto rozciągnij (najlepiej nie wałkuj). Piecz na blaszce oproszoną mąką lub na kamieniu do pizzy.

Sos

  1. Dynie przekrój na ćwiartki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 15-20 minut.
  2. Upieczoną dynie przenieś do kielicha blendera. Jeśli używasz dyni odmiany hokaido nie trzeba zdejmować z niej skórki.
  3. Do dyni dodaj gałkę i tymianek. Zmiksuj całość na krem.
  4. Dopraw solą i ewentualnie cukrem.

Pizza

  1. Piekarnik nagrzej na max.
  2. Ciasto rozciągnij (najlepiej nie wałkuj). Piecz na blaszce oproszoną mąką lub na kamieniu do pizzy.
  3. Placek posmaruj sosem. Dodaj wybrane dodatki, podgrillowane warzywa, grzyby albo cokolwiek masz pod ręką i masz na to ochotę.
  4. Piecz, aż brzegi się zarumienią.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)