Polenta z serem

  22.12.2013

Polenta z serem na stole Wigilijnym? Dlaczego nie! Warto czasem dodać trochę finezji, nawet do tak tradycyjnej okazji. Zaskoczenie na twarzach Twoich bliskich gwarantowane. Zapraszamy do wypróbowania!

Polenta z serem

Polenta

Składniki

  • 150 g polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 10 g suszonych borowików
  • 30 g masła
  • 50 g bekonu, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 150 g selera, pokrojonego w kostkę
  • 200 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 75 ml czerwonego wina
  • 200 g dojrzałego sera np. cheddar
  • 50 g masła
  • 50 g tartego parmezanu, sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Doprowadzić bulion warzywny do wrzenia, dodać kaszę kukurydzianą i wymieszać. Przykryć i gotować przez 2 minuty na małym ogniu mieszając.
  2. Rozprowadzić polentę na desce do krojenia (warstwa grubości 2cm) i pozwolić jej wystygnąć.
  3. Namoczyć borowiki w 100 ml ciepłej wody. Podsmażyć bekon i cebulę na maśle aż będą złoto-brązowe. Dodać marchewkę, selera i podsmażyć. Dodać pomidory i czerwone wino, potem borowiki (razem z wodą), przyprawić solą i pieprzem, następnie dusić przez 10 minut.
  4. Wlać około połowy sosu warzywnego do naczynia żaroodpornego. Pokroić polentę w paski. Wyłożyć naczynie rzędami pasków polenty i sera (tak aby zachodziły na siebie jak dachówki). Rozprowadzić resztę sosu wokół polenty, natomiast z wierzchu posypać parmezanem i płatkami masła. Piec aż potrawa będzie złoto-brązowa.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Dodaj komentarz

 (z http://)