Polędwiczki wieprzowe w glazurze z duszonymi morelami i selerem

  21.02.2014

W końcu nadszedł oczekiwany piątek, trzeba świętować! W tym celu polecamy polędwiczki wieprzowe w glazurze z duszonymi morelami i selerem, świetnie nadadzą się na taką okoliczność. Zapraszamy!

Polędwiczki wieprzowe w glazurze z duszonymi morelami i selerem

Polędwiczki

Składniki

Polędwiczki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 380 g; ze środka)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z buraków cukrowych

Potrzebne warzywa

  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 morele
  • 300 g selera
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany tortowej 36% sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier

Pozostałe składniki

  • 500 g drobnych ziemniaków
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć ze wszyst- kich stron na rozgrzanym na patelni oleju. Tymianek umyć i osuszyć. Dodać do polędwiczek razem z octem balsamicznym i syropem z buraków cukrowych. Obtoczyć polędwiczki dokładnie ze wszystkich stron w płynnej glazurze. Następnie piec przez 50 minut na ruszcie piekarnika o temperaturze 85°C (Grzanie górne i dolne), na 2. poziomie od dołu. Pod rusztem umieścić blachę na powstający podczas pieczenia sos.
  2. Cebulę obrać, pokroić w małe kawałki i poddusić w garnku na 1 łyżce masła. Morele umyć, usunąć pestki, pokroić w małe kawałki i dusić razem z cebulą. Selera obrać i pokroić w kostkę o boku 1/2 cm. Rozmaryn umyć, osuszyć i razem z selerem dodać do moreli. Dolać bulion warzywny i pogotować wszystko przez kolejne 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodać resztę masła i śmietanę i odparować do konsystencji sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wyjąć rozmaryn.
  3. Ziemniaki dokładnie umyć i gotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Na patelnię wlać 50 ml gotującej wody ze szczyptą soli morskiej. Ziemniaki obrać i przełożyć na patelnię. Gotować tak długo, aż woda zupełnie odparuje a na ziemniakach powstaną małe kryształki soli.
  4. Polędwiczki pokroić w plastry i podawać z ziemniakami i duszonymi morelami z selerem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele!

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)