Polędwica wołowa z kaszą waniliową

  18.12.2013

Dzisiejsze danie to połączenie tradycyjnej polędwicy wołowej z rzadko spotykaną na polskich stołach kaszą perłową, dlatego gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

Polędwica wołowa z kaszą waniliową

Polędwica wołowa z kaszą waniliową

Składniki

Polędwica

  • 1 kg polędwicy wołowej (środkowej; ok. 7-8 cm grubości)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy
  • 5 smaków
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 2 łyżki stołowe masła

Kasza

  • 200 g kaszy perłowej
  • sól
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml czerwonego wina
  • 100 ml czerwonego porto
  • 2 laski wanilii
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 50 g zimnego masła
  • świeżo zmielony pieprz

Pozostałe składniki

  • 300 g wiosennych warzyw (np. małe marchewki,
  • młoda cebulka, kalarepka)
  • sól
  • 3 łyżki stołowe masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier

Instrukcja

  1. Polędwicę wyjąć z lodówki na 1 godzinę przez przygotowaniem. Usunąć z mięsa błonę i ścięgna. Oprószyć przyprawą pięć smaków, oraz solą i pieprzem. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Położyć mięso na ruszcie piekarnika nagrzanego do 85°C (Grzanie górne i dolne). Piec przez 120 minut na 2. poziomie od dołu, na różowy kolor. Pod rusztem umieścić blachę do pieczenia na ściekający sok. Przy pomocy termometru do potraw zmierzyć temperaturę wewnątrz mięsa. Powinna ona wynosić od 58 do 60°C (medium).
  2. Przez 15 minut gotować kaszę w dobrze osolonej wodzie, następnie przelać ją zimną wodą. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić na rozgrzanym w garnku oleju. Dodać kaszę i dusić przez kolejną minutę. Wlać czerwone wino i porto i pozwolić, aby się prawie całkowicie wygotowały. Dodać przekrojoną wanilię i bulion drobiowy i gotować na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Na końcu dodać masło, wymieszać i zdjąć garnek z płyty grzejnej. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Cebulę oczyścić, w razie potrzeby umyć. Następnie zblanszować w osolonej wodzie, zahartować zimną wodą i poddusić przez 2-3 minuty na maśle. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
  4. Tymianek umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć do niej polędwicę i tymianek i obsmażać przez 1 minutę.
  5. Kaszę waniliową wraz z warzywami rozłożyć na talerze. Mięso pokroić na plastry i ułożyć na talerzach.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)