Poduszeczki migdałowo-pomarańczowe

  09.12.2013

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego zaczynamy świąteczne przepisy od słodkości - dzisiaj poduszeczki migdałowo-pomarańczowe. Zapraszamy!

Poduszeczki migdałowo-pomarańczowe

Poduszeczki migdałowo-pomarańczowe

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 150 g masła
  • 75g cukru (pudru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej (50 g)
  • 1 żółtko

Glazura

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej (50 g)

Instrukcja

  1. Do mąki z migdałami dodać małymi porcjami masło oraz cukier, cukier waniliowy, skórkę pomarańczy i żółtko, zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć i zostawić na przynajmniej 30 min. do schłodzenia.
  2. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość 4 mm i pokroić na kwadraciki wielkości ok. 2 x 2 cm, przenieść je na blachę.
  3. Ubić białko z cukrem na sztywno, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Przełożyć pianę na kwadraciki. Piec do zezłocenia.

Ustawienia

  1. Termonawiew Plus : 160*C, 2 i 4 poziom od dołu , 15 - 20 minut
  2. Pieczenie góra/dół : 170*C, 1 lub 2 poziom od dołu, 12 - 16 minut na blachę + czas na nagrzewanie.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)