Płatki jaglane na mleku z frużeliną wiśniową

  01.05.2017

'Stopień trudności przygotowania płatków jest żaden, a do tego przygotowanie płatków i frużeliny to dosłownie kilka minut. Jeśli chodzi o frużelinę to też nie należy się jej bać. Kiedyś przerobiłam kilka przepisów i wychodziła różnie i zwykle za gęsta. W końcu powiedziałam dość! Zaczęłam dodawać składniki na tak zwane oko, potem przed dodaniem zaczęłam odmierzać mąkę, żelatynę i ważyć wiśnie, a tylko dlatego, żeby któregoś dnia podzielić się z wami przepisem na frużelinę. Zawsze przygotowuję jej więcej i nadwyżkę przechowuję w słoiku w lodówce.' Tak swoje danie opisuje autorka bloga kulinarnego 'Blondynka gotuje', spróbujcie koniecznie tego przepisu!

Płatki jaglane na mleku z frużeliną wiśniową

Składniki

    Składniki na 2 porcje:
  • 60 g płatków jaglanych
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • można posłodzić do smaku, ja nie słodzę, bo na wierzch układam słodką frużelinę wiśniową
  • opcjonalnie płatki migdałów
    Frużelina wiśniowa:
  • ok. 480 g wiśni (mogą być mrożone)
  • ok. 4 łyżki u mnie ksylitol ale może być zwykły biały cukier
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcja

PŁATKI: Do rondelka wlałam mleko i wsypałam płatki jaglane,doprowadziłam do zagotowania i na średnim płomieniu cały czas mieszając gotowałam dosłownie kilka minut, max 4 minuty. Podczas gotowania dodałam pastę z wanilii.

FRUŻELINA WIŚNIOWA: Ja robiłam z mrożonych wiśni, które wcześniej rozmroziłam. Rozmrożone wiśnie wyłożyłam do rondelka na małym płomieniu podgrzewałam zawartość aby wiśnie puściły więcej soku, którego zrobiło się dosyć sporo. Wsypałam ksylitol i po jego rozpuszczeniu wlałam sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z dwoma łyżkami zimnej wody i wymieszałam z wiśniami nadal podgrzewając. W tym momencie konsystencja przypominała rzadki kisiel. W tym momencie rondelek zestawiłam z ognia i wlałam wcześniej namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę, którą potem podgrzałam kilka sekund w kuchence mikrofalowej i rozpuściłam. tak przygotowaną żelatynę wlałam do wiśni i wszystko razem wymieszałam. Teraz wystarczyło przelać ugotowane płatki jaglane do miseczek i wyłożyć na nie frużelinę, którą można posypać płatkami migdałów. Na ciepło pyszna! Na zimno nie mam pojęcia, bo zawsze znika jak jest jeszcze gorąca :)

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynka gotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)