Placuszki z ricotty i szpinaku

  02.06.2014

Jeżeli uwielbiasz włoską kuchnię i chcesz szybko przygotować coś naprawdę zdrowego bez makaronu, to z pewnością dzisiejszy przepis będzie doskonałym pomysłem na lekką i wyrafinowana kolację. Chrupkie i rozpływające się w ustach placuszki z ricotty wzbogacone drobno pokrojonym orzechem włoskim i szpinakiem. Szpinak doprawiony odrobiną gałki muszkatołowej, która doskonale współgra z bardzo zdrowym zielonym liściem szpinaku. Dla świeżości do serka ricotta dodana skórkę utartą z cytryny i mamy danie idealne. Zapraszamy!  

Placuszki z ricotty i szpinaku

Placuszki z ricotty i szpinaku

Składniki na 2- 4 osoby

  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1 jajko od szczęśliwej kury
  • 2 łyżki mąki
  • 3 orzechy włoskie
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie szpinaku drobnolistnego
  • skórka utarta z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa (szczypta)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 filecik Anchois (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kaparów
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • sól morska do smaku
  • parmezan utarty (opcjonalnie)
  • 8 listków świeżej bazylii

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj masę na placuszki. Posiekaj drobno czosnek i obsmaż z pokrojonym szpinakiem na oliwie z oliwek. Dopraw solą morską i gałką muszkatołową. Do miski dodaj serek ricotta, mąkę, jajko, drobno posiekane orzechy włoskie oraz szpinak. Dopraw solą morską i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  2. Wytnij z cukinii gniazda nasienne i utrzyj na tarce kuchennej. Pokrój w piórka cebulę i zeszklij na oliwie. Dodaj jeden filecik Anchois (opcjonalnie), pomidory, oregano i gotuj na wolnym ogniu, co chwile mieszając. Po chwili dodaj cukinię i gotuj jeszcze przez ok. 6-8 minut. Dopraw solą morską i posmakuj. Postaw sos na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i dwoma dużymi łyżkami uformuj placuszki. Obsmażaj po ok. 2 minuty z każdej strony, aby się zrumieniły. Gotowe placuszki serwuj z sosem pomidorowym, kaparami oraz świeżą bazylią.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.gotujzdrowo.com

Autor: Ballarini

Dodaj komentarz

 (z http://)