Placuszki z borówkami

  05.10.2017

Jeśli szukacie jakiegoś urozmaicenia codziennych śniadań, mam dla Was propozycję. U nas zawsze było podobnie - śniadanie w biegu, kanapki robione na szybko między jednym, a drugim łykiem kawy. Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam te placki, powtórzyłam przepis już chyba ze 20 razy. Są doskonałe. Polecam wszystkim ten śniadaniowy przepis. Ostatnio miałam podwójną przyjemność przy okazji tych placków - nie tylko z jedzenia, ale także z robienia - na świetnej patelni do naleśników. Zobaczcie sami."

Taki wstęp zachęca nas do wypróbowania placuszków z borówkami z bloga kulinarnego "Dzikowiec od kuchni" a w związku z tym, że my kochamy nowe inspiracje śniadaniowe dajemy je również i Wam. Dajcie znać czy spróbujecie!

Placuszki z borówkami

Placuszki z borówkami

Składniki

  • 3 duże jajka,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego,
  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kurkumy,
  • ulubione owoce (np. śliwki lub borówki),
  • masło orzechowe,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Instrukcja

Dużą garść owoców (śliwki należy umyć, pozbawić pestek i pokroić na kawałki, borówki tylko umyć) umieszczamy w małym garnuszku, dolewamy trochę wody i gotujemy na małym ogniu przez cały czas przygotowania placków. W tym czasie w misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem przypraw. Gdy są wymieszane, dodajemy mleko kokosowe oraz mąkę. Wszystko mieszamy za pomocą widelca. Na patelni rozpuszczamy masło. Gotowe ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron. Po usmażeniu każdy placuszek smarujemy odrobiną masła orzechowego, a następnie polewamy gorącymi owocami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Dzikowiec od kuchni

Dodaj komentarz

 (z http://)