Placuszki z boćwinki i kaszy kukurydzianej

  28.08.2015

Dawno na blogu nie było żadnego przepisu wegańskiego. W związku z tym dzisiaj przedstawiamy Wam przepyszne placuszki z boćwinki i mąki kukurydzianej. Pochodzący przepis z bloga kulinarnego Wegannerd to wspaniała propozycja na lunch, dodatek do obiadu lub kolację. Zapraszamy!

Placuszki z boćwinki i kaszy kukurydzianej

Placuszki z boćwinki i kaszy kukurydzianej

Składniki

  • 5-6 liści boćwinki
  • 1 szklanka (150g) polenty kaszki kukurydzianej
  • 3 szklanki płynu (woda i mleko roślinne)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki mąki (pszennej, kukurydzianej, z tapioki, jaglanej, ryżowej, cieciorkowej)
  • sól
  • pieprz
  • olej

Instrukcja

  1. Ugotuj kaszę kukurydzianą tak jak radzą na opakowaniu, czyli zalej ją woda 2:1 i gotuj na małym ogniu.
  2. Liście buraka umyj i drobno posiekaj razem z łodygą.
  3. Ugotowaną kaszę ostudź i przenieś do dużej miski.
  4. Dodaj posiekane liście dodaj do kaszy.
  5. Dodaj posiekaną drobno cebulę oraz posiekany czosnek.
  6. Dodaj 2 łyżki oleju. Wymieszaj i dopraw do smaku.
  7. Masa powinna się lepić i dobrze formować. Jeśli się rozpada dodaj 1-2 łyżki stołowe mąki i dobrze wymieszaj.
  8. Smaż z obu stron na złoto.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)