Placuszki jaglane z jabłkiem i migdałami

  14.11.2013

Pyszne, zdrowo i bezglutenowe placuszki dodadzą słodyczy, zastępując kupne przekąski, tym którzy pragną w zdrowy sposób pozbyć się kilku kilogramów. Zapraszamy do eksperymentowania!

Placuszki jaglane z jabłkiem i migdałami

Placuszki jaglane z jabłkiem i migdałami

Składniki

  • 10 stołowych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4- 5 jabłek
  • 6- 8 daktyli
  • 250 ml wody mineralnej
  • 18 -20 migdałów
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • klarowane masło lub olej kokosowy do smażenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli morskiej do ubijania białek
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4-6 łyżek płatków migdałowych

Instrukcja

  1. Jabłka umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 0, 5 cm. Do miski dodaj wodę, sok z cytryny i miód. Włóż jabłka i marynuj przez ok. 10 minut. Dodaj do marynaty świeży tymianek i szczyptę cynamonu. Następnie odsącz jabłka na ręczniku papierowym. Możesz również pokrojone jabłka tylko skropić sokiem z cytryny bez marynowania.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do miseczki z białkiem dodaj szczyptę soli morskiej i ubij na sztywną pianę. Zmiksuj na gładką masę kaszę jaglaną, migdały i drobno pocięte daktyle wraz z wodą. Dodaj żółtka, jogurt, cynamon, wanilię i kurkumę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Masę połącz delikatnie z ubitym białkiem. Powinna mieć lekko gęsta konsystencję. Opcjonalnie można dodać do ciasta trochę mąki orkiszowej, jeżeli potrzebujesz bardziej zwartej konsystencji.
  3. Rozgrzej patelnię i dodaj klarowane masło. Zanurzaj plastry jabłka w cieście i układaj na patelni. Jak już pierwsza strona będzie gotowa na wierzchu jeszcze surowej dodaj delikatnie płatki migdałów i przełóż na drugą stronę. Obsmażaj do zrumienienia.
  4. Usmażone placuszki przekładaj na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Serwuj z ulubionymi owocami i listkami świeżej mięty.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony Gotujzdrowo

Autor:

placuszki jaglane z jabłkiem i migdałamiplacuszki jaglane z jabłkiem i migdałami

Dodaj komentarz

 (z http://)