Placuszki jaglane z dynią

  08.11.2013

Przedstawiamy przepis na pyszne, bezglutenowe placki z kaszy jaglanej. Są one uniwersalne, jako że spokojnie możemy wybrać o jakiej porze dnia je spożyjemy. Dodatkowo warto zaznaczyć, że specyficzny smak kaszy jaglanej jest tu prawie niewyczuwalny. Zapraszamy do wypróbowania!

Strucla z brzoskwiniami i musem z białej czekolady

Strucla z brzoskwiniami i musem z białej czekolady

Składniki

  • 200-250g dyni
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z orzechów włoskich
  • 2 cm utartego kłącza imbiru
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • masło klarowane lub olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • kilka migdałów (opcjonalnie)
  • nasiona kopru włoskiego do pieczenia dyni (opcjonalnie).
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu

Instrukcja

  1. Ugotuj kaszę jaglaną. Odstaw.
  2. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni upiecz w ok. 10-15 minut dynię pokrojoną w paski o grubość 0,5 cm. Przed pieczeniem skrop dynię oliwą i oprósz roztartymi nasionami kopru (opcjonalnie)
  3. Zmiksuj na gładką pulpę upieczoną dynię, utarty imbir, ugotowaną kaszę jaglaną i oliwę z oliwek. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  4. Do miski dodaj 2 jajka, syrop klonowy lub cukier trzcinowy i wymieszaj mikserem ręcznym. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia (opcjonalnie), wanilię, szczyptę cynamonu, pulpę z dyni oraz kaszy jaglanej i zmiksuj wszystko dodając jogurt. Masa powinna być aksamitna i nie za gęsta.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż placuszki po ok. 2 minuty z każdej strony. Odkładaj na papier kuchenny.
  6. Serwuj z ulubioną konfiturą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony GotujZdrowo

Autor:

Jaglane placuszki z dynią Jaglane placuszki z dynią Jaglane placuszki z dynią Jaglane placuszki z dynią

Dodaj komentarz

 (z http://)