Placuszki gryczane na patelni Ballarini

  31.12.2014

Tuż przed Nowym Rokiem polecamy do wypróbowania przed imprezą lekkiego obiadu – placków gryczanych. Autorka bloga kulinarnego ‚Gzik Pyry’ przygotowała swoje wspaniałe placki na patelni indukcyjnej Ballarini z linii Versilia. Gorąco zapraszamy!

Placuszki gryczane na patelni Ballarini

Placuszki gryczane

Składniki

  • 140 g mąki gryczanej (ok. 3/4 szklanki)
  • 180 g jogurtu naturalnego (1 mały jogurt )
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 1 szczypta imbiru

Instrukcja

  1. Banany rozgniatamy widelcem, wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.
  2. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Placuszki gryczane smażymy na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, tak abyśmy nie musieli dodawać oleju.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, orzechami, bakaliami, miodem lub syropem klonowym.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gzik Pyry

Autor: Gzik Pyry

  Patelnia indukcyjna Ballarini Versilia      

Dodaj komentarz

 (z http://)